You are here
Home > Iz svijeta ribolova > Ribolov mokrom muhom

Ribolov mokrom muhom

Premda najstarija od svih tehnika ribolova umjetnom muhom, mokra muha nije toliko na glasu kao suha. Međutim daje odlične rezultate i može se prakticirati tijekom cijele godine!

Ovu ribolovnu tehniku, stariju od 300 godina, ribiči često zanemaruju jer je smatraju staromodnom i prejednostavnom. Ali u nekim zemljama, na primjer u skandinavskim ili u Velikoj Britaniji, ona je među najcjenjenijim tehnikama. Jedna je i od najkorištenijih metoda za ribolov u rezervoarima i jezerima. Ništa čudno, jer daje izvanredne rezultate tijekom cijele godine, čak i kada su ribe vrlo oprezne i osobito teško lovljive.

Ribolov mokrom muhom osobito je pogodan za pretraživanje velikih rijeka pravilog vodenog toka, a srednjih dubina od 60 cm do 1 metra. U takvim rijekama pastrve i lipljani su prisutni u velikom broju, a zazimaju mjesta najčešće u vrtlozima i rupama gdje lako nalaze obilnu hranu.

  


50 cm najlona od 0,40 mm + 50 cm od 0,35 mm + 50 cm od 0,30 mm + 50 cm od 0,25 mm + 70 cm od 0,20 mm + 8 cm od 0,16 mm za krak s muhom skakačicom + 90 cm od 0,18 mm + 8 cm od 0,16 mm za krak sa središnjom muhom + 90 cm od 0,16 mm + vršna muha.

Pribor

Za ribolov mokrom muhom najbolje je koristiti nešto duži prut od 9 do 11 stopa, poluparabolične ili čak parabolične akcije. Plivajuća paralelna struna* ili dvostruko konusna*struna, broj 5 ili 6, savršeno odgovara.
Za duboke rijeke i snažne vodene struje moguće je koristiti tonuću strunu ili plivajuću s tonućim vrhom.

Neophodan je pouzdani kotur, s preciznim i postupnim podešavanjem kočnice.
Predvez dužine otprilike 4 metra izrađuje se od najlona čiji promjer općenito ide od 0,40 do 0,16 mm.

Predvez najčešće nosi tri mokre muhe. Vršna muha, najteža je i najmanjeg obujma, a oponaša ličinku i kreće se blizu dna. Središnja muha, najobujnija, s gipkim i dugačkim nožicama, evoluira između dviju voda. Treća izranjajuća muha, zvana “muha skakačica”, ostaje na površini. Središnja muha i muha skakačica postavljaju se na kratke krakove od 5 do 10 cm.

  


Krila su najčešće izrađena od vrlo gipkih pera s krila kokoši ili bokova guski…

Izbor muha

Mokre se muhe uglavnom vezuju na udice broj 8 do 14. Izbor modela po boji ovisi o vrsti vode. U granitnim rijekama tamnog dna, poželjno je koristiti mušice tamnije boje, smeđe, maslinasto zelene, crne, tamno sive, a za vapnenačke rijeke svjetlijeg dna bolje je izabrati svjetlije boje, žutu, anis zelenu, svjetlosivu, bež, bijelu.

U pravilu mokre muhe nisu obujne i vro su jednostavne izrade. Sastoje se od glatkog tijela ili izvedenog od opršja krzna, često s rebrima od finog zlatnog konca. Noge, dugačke i gipke, izrađuju se u većini slučajeva od pera s krila ili vrata ptica kao što su kokoš, jarebica, fazan, šljuka, tetrijeb, vodena kokoš, patka… Postoje i razrađeniji modeli s krilima, antenama ili glavom koja se često izrađuje od paunovog herla.

  


Zahvaljujući njihovim vrlo gipkim nožicama koje vibriraju pod pritiskom riječne struje, mokre muhe podsjećaju na kretanje pravih ličinki.

Ribolovna akcija

Izbačaji se izvode 3/4 nizvodno. Riječna struja mora zanositi muhu na najprirodniji način prema ribolovnim mjestima. Ribič treba samo pratiti zanošenje koje stvara kružni luk sa spuštenim prutom. Akcija završava uz obalu, tada treba uspraviti prut, prikupiti strunu rukom, spustiti se niz rijeku za nekoliko metara te ponoviti istu radnju.

Druga metoda koja se sastoji u animiranju muhe za vrijeme zanošenja, osobito je korisna u rijekama sporijeg toka. Nakon izbačaja ribič uzima strunu namotavajući je ili je plete u ruci. Muhe se stalno kreću, oponašajući žive kukce koji pokušavaju doći do površine radi izlijeganja.

  


Bolje je izbjegavati lažne izbačaje koji mogu izazvati zapetljavanja i nepotrebno sušenje muha.

Griz i kontriranje

Tijekom cijelog zanošenja, struna treba biti napeta kako bi ribič stalno bio u dodiru s muhama i mogao na vrijeme kontrirati pri najmanjem grizu. Često se diskretan griz očituje jednim otežanjem, a pastrva se sama zakvači. Katkada se pak osjeti tek maleni udarac kojeg treba odmah popratiti kvačenjem.

Bezuvjetno je savršeno ugađanje kočnice ako želimo uspješno kontriranje jer nedovoljno stegnuta kočnica onemogućuje pravilno nabadanje ribe, a ako je prestegnuta često uzrokuje pucanje.

Katkada muha “skakačica” zna biti napadnuta, u drugim prigodama radi se o vršnoj muhi. Općenito riba napada pri prvom prolazu, stoga je nepotrebno izvoditi ih više na istom mjestu.

 

Moguće je loviti i sa samo jednom mokrom muhom koja se u tom slučaju mora kretati blizu površine. Kao i s nizom muha, bolje je loviti nizvodno. Mokra muha mora evoluirati slobodno, prirodno nošena riječnom strujom. Na kraju zanošenja, treba muhu lagano povlačiti paralelno uz obalu jer upravo u tom trenutku zna često uslijediti napad. Važno je zadržati strunu napetom da se osjeti i najmanji griz.

Top

Kontakt