You are here
Home > Iz svijeta ribolova > Najveće deverike svijeta

Najveće deverike svijeta

Za razliku od ostalih vrsta bijelih riba, deverici (Abrmis brama) sportski ribolovci su posvetili najveću pažnju. To se pogotovo odnosi na sportske ribolovce koji love udicom na plovak ili nekom od match, tzv. engleskih tehnika ribolova s hranilicom i picker štapovima s izmjenjivim vrhom ili waggler plovcima. Tako se, zahvaljujući praćenju ulova i natjecanjima britanskih ribolovaca već šezdesetak godina vodi evidencija o ulovima kapitalnih deverika. Malo pomalo, od druge polovice 20. stoljeća, to se prenijelo i na veći dio ribolovaca u ostalom dijelu kontinentalne Europe.

Riba kvalitetnog mesa

A deverika je riba koja je rasprostranjena u zatvorenim i otvorenim nizinskim vodama srednje, sjeverne i istočne Europe. Živi u gotovo svim srednjeeuropskim rijekama, a pogotovo jezerima, te ribnjacima i kanalima. Iako se hvali kvaliteta deverikinog mesa, ona je prije svega postala omiljena sportska riba na natjecanjima u lovu ribe udicom na plovak, ali i običnom rekreativnom ribolovu, poslije kojih se riba vraća natrag u vodu. Razloga za takav odnos prema ovoj ribi ima nekoliko. Uz njenu borbenost, prevaže zahtjevna tehnika ribolova. Ribolov na deveriku može izgledati statično običnom promatraču, no za onoga tko se priprema (slaže posebne sisteme – ovisno o vodi na vrlo finom i tankom najlonu), pa priprema mamce (ver de vase – krvne crve ili gujavice i crve), priprema primamu (u koju najčešće ide fui – vrsta male crvene ličinke), pa zatim iščekuje ulov i zamara ribu – to je uvijek zahtjevan, brojnim aktivnostima prebogat ribolov. Uz sve to, deverika je ćudljiva riba, koju je ponekad veoma teško namamiti i uloviti, ali kada “sjedne” na hranjeno mjesto i počne karakteristično izdizati plovak iz vode, ribolov ima prelijepi finale. Za razliku od dosta ostalih vrsta bijelih riba, deverika može narasti veoma krupna. Iako se love, uglavnom, primjerci teški 300 do 1.000 grama, ova riba može narasti i preko 5 kg težine

Slične ribe

Iako ima nekoliko, deverici veoma sličnih vrsta riba (krupatica, crnooka deverika, gubičasta deverika i sl.) deverika je lako prepoznatljiva riba po svom visokom hrptu i bočno spljoštenom tijelu, te velikim bijelim – srebrnim ljuskama. Leđa i gornji dio glave su joj tamniji – gotovo crni, a bokovi ponekad (kod velikih primjeraka) žućkasto bijeli i veoma srebrnog odsjaja. Trbuh joj je uvijek bijel.

Bolji od svjetskog rekorda

Najveća deverika ili Bream – kako Englezi zovu ovu ribu, u Velikoj Britaniji ulovljena je, po podacima koje imamo iz knjige Book of Fishing, još 1971. Ribolovac G. J. Harper ulovio je te godine u rijeci Stour deveriku tešku 5,84 kg. No, od tada do danas ostatak Europe pretekao je taj rekord. Čak je i hrvatski rekord jači, a također je ulovljen već davno. Varaždinac Slaven Jagačić ulovio je još 5. svibnja 1992. deveriku tešku 6,19 kg i dugu 74 cm. Ostvario je to na gujavicu u Dravi i te godine zasluženo za taj ulov dobio Zlatnu udicu Hrvatske. Od tada do danas uz Dravu, kao odlične vode u Hrvatskoj u kojima su lovljene kapitalne deverike, potvrdile su se još rijeke Sava i Dunav, te jezera HE Dubrava i Banova Jaruga. U hrvatskim vodama ulovljene su još dvije deverike teže od 6 kg. Obje 1997. u Dravi. Pero Pomper ulovio je deveriku tešku 6,10 kg, a Ivan Bonino Hasan deveriku od 6,05 kg.

Na sjeveru su ribe teže

U drugim europskim zemljama, pogotovo onim sjevernim, ulovi deverika težih od 5 kg i nisu tako velika rijetkost kao kod nas. Deverike teže od šest kilograma lovljene su u Švicarskoj (6,55 kg – 76 cm), Rusiji (6,78 kg), Češkoj (6,80 kg – 84 cm), Poljskoj (6,85 kg – 79 cm), dok je nacionalni rekord Njemačke težak, po “Hit paradi” revije Blinker, 8,46 kg.

Za uspješan ribolov

Deverika se može loviti različitim tehnikama. No, to su uvijek one vezane za ribolov prirodnim mamcima s ili bez plovka. Sistemi koji se koriste ovise o vodi (da li teče ili stoji, puše li vjetar ili ne, je li voda valovita ili ne), ali uvijek su veoma osjetljivi. Od štapova, kako već spomenusmo koriste se kraći ili duži direktaši – teleskopi bez vodilica, polagaljke (šteke) ili štapovi finog osjetljivog vrha odnosno match štapovi s rolicama. Za uspješan ribolov koriste se manje, fine udice, tanji najloni, a primamljivanje je najvažniji dio uspješnosti. Kod nas se krupne deverike najčešće ulove slučajno dubinskim tehnikama ribolova u iščekivanju neke druge vrste ribe, pa iako su za nju udarni mamci krvni crvi – ver de vasi, mesni crvi i gujavice, krupne deverike mogu se uloviti i na kukuruz te manje boile.

Top

Kontakt